Wyniki finansowe Asseco Business Solutions za I półrocze 2018 r.

W pierwszym półroczu 2018 r. Asseco Business Solutions osiągnęło przychody ze sprzedaży w wysokości ponad 125,3 mln zł, czyli o 40 % więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Ponadto, Spółka zamknęła półrocze zyskiem netto wynoszącym ponad 29,2 mln zł, odnotowując 27 % przyrost. Pozostałe wskaźniki, takie jak EBITDA czy zysk operacyjny EBIT cechowały również wzrosty (odpowiednio 35 % i 28 %).

System Faktor gotowy na split payment

Już 1 lipca 2018 wchodzi w życie ustawa o podzielonej płatności VAT, tzw. split payment. Firmy faktoringowe zostaną objęte solidarną odpowiedzialnością za niezapłacony podatek VAT z faktur opłaconych z wykorzystaniem mechanizmu podzielonej płatności wobec podmiotów, które tylko pośredniczą w przekazywaniu płatności za faktury VAT.

Rozporządzenie RODO - praktyczne warsztaty Asseco Businss Solutions

W dniu 1 marca 2018 r. odbyły się kolejne praktyczne warsztatay biznesowe Asseco Business Solutions przeznaczone dla przedstawicieli wiodących na polskim rynku firm oferujących dobra szybko-rotujące. Spotkanie miało miejsce w Hotelu InterContinental w Warszawie. Tematem przewodnim warsztatów było rozporządzenie RODO oraz jego wpływ na przetwarzanie danych osobowych w biznesie.

Dnia 2 stycznia 2018 roku nastąpiło połączenie spółki Asseco Business Solutions S.A. z Macrologic S.A. Jego celem jest dalszy rozwój kompetencji Asseco Business Solutions w zakresie produkcji oraz utrzymania systemów ERP dla przedsiębiorstw. Marka Macrologic zostanie włączona do oferty rozwiązań do zarządzania Asseco Business Solutions dla średnich i dużych przedsiębiorstw na polskim rynku.

Połączenie ww. spółek nastąpiło poprzez przeniesienie całego majątku Macrologic S.A. (spółka przejmowana) na Asseco Business Solutions S.A. (spółka przejmująca). W wyniku połączenia spółka Macrologic S.A. została rozwiązana bez przeprowadzania likwidacji. Na skutek połączenia, z dniem 2 stycznia 2018 r. spółka Asseco Business Solutions S.A. wstąpiła we wszelkie prawa i obowiązki d. Macrologic S.A. oraz we wszelkie stosunki prawne, których stroną była dotychczas spółka Macrologic S.A.

Liczymy na to, że połączenie Asseco Business Solutions z firmą Macrologic umożliwi nam osiągnięcie efektu synergii, który będzie opierać się na takich filarach jak wymiana doświadczeń, dobrych praktyk, wiedzy eksperckiej oraz technologii informatycznych. Wszystko po to, aby oferować użytkownikom systemów ERP - zarówno marek Asseco Business Solutions, jak i Macrologic, jak najlepsze rozwiązania do zarządzana procesami biznesowymi w przedsiębiorstwie" - mówi Wojciech Barczentewicz, Prezes Zarządu Asseco Business Solutions S.A.

Po połączeniu Macrologic z Asseco Business Solutions będziemy kontynuować naszą dotychczasową działalność, czyli rozwijać obecne systemy oraz usługi marki Macrologic, aby mogły one jeszcze skuteczniej wspierać naszych klientów w rozwiązywaniu problemów biznesowych oraz wykonywaniu zadań w ramach opisanych w firmie procesów" - dodaje Barbara Skrzecz-Mozdyniewicz, Dyrektor Działu Sprzedaży i Wdrożeń Macrologic ERP w Asseco Business Solutions S.A.

Asseco Business Solutions to wiodący polski producent systemów klasy ERP do zarządzania przedsiębiorstwem. Każdego dnia z oprogramowania Softlab ERP by Asseco, przeznaczonego dla średnich i dużych organizacji, korzysta kilkanaście tysięcy użytkowników, wprowadzając do niego i przetwarzając miliony rekordów, w tym setki zamówień, wydań, faktur oraz innych dokumentów.

Macrologic to znana od wielu lat na rynku marka rozwiązań informatycznych dla firm. System Macrologic Merit jest pierwszym polskim procesowym systemem ERP, który wspiera realizację procesów biznesowych w przedsiębiorstwach. Program Macrologic ERP wspomaga takie dziedziny prowadzenia biznesu jak: ewidencja i planowanie zasobów (ERP), zarządzanie informacją i wiedzą (KM oraz CRM) oraz analizy zarządcze (BI).

Więcej informacji na temat rozwiązań Macrologic na stronie: www.macrologic.pl.